SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’S-SALAT

<< 328 >>

110- Korku Namazı

 

(:-584-:) Ebu Hureyre anlatıyor: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Dacnan ile Usfan arasında konaklayıp müşrikleri kuşattı. Bunun üzerine müşrikler (birbirlerine) (ikindi namazını kastederek): "Onların, oğullarından ve kızlarından bile daha çok sevdikleri bir namaz vardır. (Bu namaz vaktinde) kesin kararınızı verip onların üzerlerine bir tek çırpıda saldırın" dediler. Bunun üzerine Cebrail, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e gelip O'na sahabilerini iki gruba ayırmasını, bir gruba namaz kıldınrken diğer grubun (düşman karşısında) önlem almalarını ve silahları kuşanmalarını emretti. Böylece Nebi s.a.v. bir gruba bir rekat namaz kıldırdığında onlar geriye çekilip diğerleri (namaz kılmak için) ileri geçti. Onlara da bir rekat namaz kıldırdı. Bu sırada diğerleri de önlem aldılar ve silahlarını kuşandılar. Böylelikle her grup, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'le birlikte tek rekat namaz kılmış oldular.

 

- - -

isnadı sahihtir. ibn Hibban 4/232 (2861), Ahmed, Müsned (2/522), Tirmizi, sünen (3038)

ve Nesai sünen (3/174)

 

 

 

(:-585-:) Ebu Hureyre anlatıyor: Mervan b. el-Hakem, Ebu Hureyre'ye korku namazının mahiyetini sordu. Ebu Hureyre şu karşılığı verdi:

 

Ben, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile birlikte bu gazada bulundum. Resulullah s.a.v., orduyu iki kısma ayırdı. Bir grup Nebi s.a.v. ile birlikte namaza durdu. Diğer grup da düşmana karşı durdu ki bunların sırtları kıbleye dönük idi. Resulullah s.a.v. tekbir getirdi. Nebi s.a.v. ile birlikte bulunan grup ile düşmana karşı savaşan grup topluca tekbir getirdiler. Sonra Resulullah s.a.v. rükuya vardı. O'nunla birlikte arkasında (saf tutmuş) grup da rükuya vardı. Sonra secdeye vardı. Arkasında (saf tutmuş) grup da secdeye vardı. Diğer grup ise düşmana karşı ayakta duruyorlardı. Sonra Resulullah s.a.v. ayağa kalktı. Resulullah s.a.v. ile birlikte namaz kılan grup silahlarını aldılar, sonra geri çekilip arkaya yürüdüler, nihayet düşmana karşı ayakta durdular. Bu sırada düşmana karşı duran grup gelip rükuya vardılar, secde ettiler. Bu sırada Resulullah s.a.v. ise olduğu gibi ayakta duruyordu. Sonra ayağa kalktılar. Bunun üzerine Resulullah s.a.v. rükuya vardı, onlar da O'nunla birlikte rükuya vardılar. Resulullah s.a.v. secde etti, onlar da O'nunla birlikte secde ettiler. Resulullah s.a.v. oturmuş bekliyordu. Beraberindekiler de oturmaktaydı. Sonra selam (faslı geldi). Resulullah s.a.v. selam verdi. Onlar da hep birden selam verdiler. Böylece topluluk ayağa kalktı. Ordu tamamen namazı kılarken O'na ortak olmuş oldular.

 

- - -

İsnadı sahihtir. ibn Hibban 4/236 (2867), ibn Huzeyme 2/301-302 (1362), Ahmed, Müsned (2/320), Ebu Davud, sünen (1240-1241), Nesai sünen (3/173), Tahavi (1/314), Hakim (1/338) ve Beyhaki, sünen (3/264)